Je li korištenje bespilotnih letjelica ili dronova dopušteno u Nacionalnom parku Triglav?

Upotreba bespilotnih letjelica (UAV-a) ili dronova, na području nacionalnog parka, ograničena je u skladu s zaštitnim režimom propisanim u Zakonu o Triglavskom nacionalnom parku (Službeni glasnik RS, br. 52/10, 46/14-ZONC i 60/17), koji zabranjuje letove zračnih vozila ispod 1000 stopa (304,8 m) iznad trenutne lokacije ili prepreke detektirane tijekom leta.

Uporaba UAV-a bez prethodno dobivene dozvole dopuštena je samo u svrhu zaštite, spašavanja i pomoći u prirodnim i drugim katastrofama, državne obrane i izvršavanja policijskih zadataka.

Temeljem dobivene suglasnosti upravljača nacionalnog parka, upotreba bespilotnih letjelica dopuštena je samo u sljedeće svrhe:

  • znanstvene i istraživačke aktivnosti,
  • geodetske radove, i
  • snimanje filmova, videa i dokumentaraca.

UAV-i za snimanje filmova i videozapisa dopušteni su na području infrastrukture i naselja. U prirodnom okruženju, UAV-ovi se mogu koristiti samo za snimanje dokumentarnih i promotivnih filmova namijenjenih promociji parka i lokalnih zajednica, podložno ograničenjima buke za takve uređaje i visini leta iznad područja koja su klasificirana kao osjetljiva područja prirode i gdje takva upotreba nema značajan utjecaj na elemente živuće prirode nacionalnog parka.

UAV-ovi su također podložni drugim relevantnim propisima koji se primjenjuju na cijelom području Slovenije.

Ljudi stvaraju kulturni krajolik kako bi preživjeli i prosperirali, nesvjesno stvarajući umjetnost, veličanstveni mozaik prirodnog okoliša i kulturnog krajolika, koji je iznimno raznolik i uzbudljiv na području nacionalnog parka. Moramo poštivati ljude koji žive i rade u parku te zajedno s njima stvarati iznimno kulturno krajoliku područja.

Oznake:
Je li ovaj članak bio koristan?
Ne sviđa mi se 0

Nastavite čitati

Prethodna: Kakva je vremenska prognoza?
Sljedeća: Savjeti za ponašanje u nacionalnom parku.