Kako planirati sigurno planinarenje?

Broj planinara se povećava, djelomično zato što sezona planinarenja traje gotovo cijelu godinu.
Sljedeće upute namijenjene su posjetiteljima koji ne poznaju Julijske Alpe dobro i onima s malo ili nikakvog iskustva u planinarenju.
Osvojiti visoke planine zahtijeva dobro fizičko stanje i vještine, koje se ne mogu steći preko noći. Nacionalni park Triglav pokriva gotovo cijelo područje Julijskih Alpa unutar granica Slovenije. Ovaj svijet visokih planina upravljaju uvjetima koji se razlikuju (ponekad značajno) od uvjeta u dolini.

Planine su također pune oblika života prilagođenih surovim uvjetima planinskog svijeta. Budući da se život u planinama često nalazi na granici postojanja, posjetitelji bi trebali smanjiti svoj utjecaj na ovaj osjetljivi ekosustav.
Želimo vam mnogo uzbudljivih planinarskih tura i obilje nezaboravnih uspomena.

Odabir planinarske ture u vezi sa godišnjim dobom:
Ljeto – duga, topla i čak vruća razdoblja s naglim promjenama vremenskih uvjeta. Nagle hladne fronte donose oluje (vjetar, kišu, munje, značajan pad temperature). U visokim planinama, snježne pahuljice koje planinar treba znati savladati ostaju dugo u ljeto, a rizik od padanja kamenja je visok, što može biti uzrokovano posjetiteljima, vjetrom ili životinjama.

Jesen – dani postaju kraći i hladniji, ali rizik od grmljavine je manji. Nagle promjene temperature česte su u jesen, što dovodi do brzih zimskih uvjeta. Tlo je mokro na zasenčenih mestih. Lako se možete klizati, čak i ako nosite vrhunske planinarske cipele.
Zima – kratki dnevi. Noći su hladne. Snježni pokrivač povećava rizik od lavina i klizanja, a snijeg i magla ometaju vidljivost i uzrokuju probleme s orijentacijom.

Proljeće – planine su pod debelim snježnim pokrivačem koji mijenja svoje karakteristike tijekom dana: snijeg je smrznut i kompliciran ujutro (klizanje) i težak i mokar poslijepodne (lavine). Unatoč povremenim ljetnim temperaturama, zimske vremenske prilike sa snijegom i maglom nisu rijetke.
Složenost i raznolikost vremenskih uvjeta znače da je planinarenje u Julijskim Alpama (TNP) izuzetno lijepo, ali i opasno. Svaka planinarska tura je jedinstveno iskustvo, ali samo ako planinar uspije izbjeći opasnosti kroz mudro djelovanje i pouzdanu opremu.

Planiranje izleta:
prilagodite duljinu i težinu ture svom stanju tjelesne kondicije, zdravstvenom statusu, iskustvu, poznavanju planina, dostupnoj opremi i vremenskoj prognozi (prvo krenite s lakšim turama)
Prognoza vremena za planine dostupna je na Internetu, radiju, televiziji.
Kada niste upoznati s područjem na kojem planirate boravak, savjetujte se s ekspertom ili unajmite planinskog vodiča
prije polaska ostavite poruku na vidljivom mjestu s navedenom destinacijom, predviđenim vremenom povratka i imenima svih osoba koje idu na izlet

Oprema:
odgovarajuća obuća (visoke planinarske cipele s oštrim gumenim potplatima)
topla odjeća (džemper, kapa, rukavice, rezervno rublje)
zaštita od vjetra i kiše (kišna jakna ili jakna otporna na vjetar, vjetrovite hlače, bivak vreća, deka od folije za hitne slučajeve)
zaštita od sunca (sunčane naočale, šešir ili kapa)
prva pomoć (flasteri, gaza, zavoje)
oprema za orijentaciju i vještine za njezino korištenje (karta, visinomjer, kompas)
prikladna opskrba hranom i pićem
i za zimske ture: cepin, dereze, bežični uređaj za spašavanje u lavinama, lopatu za snijeg, sondicu za lavine.
Za lakše i sigurnije hodanje (skijaške) preporučuju se štapovi i cepin kad se očekuje snijeg i led.

Oznake:
Je li ovaj članak bio koristan?
Ne sviđa mi se 0

Nastavite čitati

Prethodna: Je li kampiranje u parku dopušteno?
Sljedeća: Je li dopušteno noćno parkiranje?