Pravila koja moraju slijediti bralići gljiva?

Pravila koja moraju slijediti bralići gljiva?

Pravila koja moraju slijediti bralići gljiva?

Osim područja prvog režima zaštite i temeljnih zaštićenih područja u kojima je zabranjen rekreacijski ili komercijalni uzgoj gljiva, TNP zakon dopušta branje gljiva pod određenim uvjetima koji su propisani uredbom o zaštiti samoniklih gljiva i raznim pravilnicima koji se odnose na šumarstvo i zaštitu šuma, posebice u pravilniku o zaštiti šuma.

Branje gljiva podliježe nekoliko pravila, zabrana i ograničenja kojih se treba strogo pridržavati. Limit vrećice postavljen na 2 kg po osobi dnevno definiran je u uredbi o zaštiti divljih gljiva i pravilnicima o zaštiti šuma. Sve gljive moraju se očistiti na mjestu gdje su ubrane, i ne smiju se koristiti alati koji bi mogli oštetiti mjesto ili micelij. Posjetitelji šume trebaju biti svjesni da svojom prisutnošću u šumi uznemiruju divlje životinje i stoga ne bi trebali uzrokovati nepotrebnu buku ili druge uznemirujuće aktivnosti.

U sezoni gljiva čuvari TNP-a i šumarski inspektori pooštravat će poštivanje zakona u nacionalnom parku i parkiralištima oko svih planinarskih domova .

 

Popularne teme

 

Oznake:
Je li ovaj članak bio koristan?
Ne sviđa mi se 0

Nastavite čitati

Prethodna: Tko su čuvari parka?
Sljedeća: Smijemo li brati bilje u parku?