Pravila kuče

Mi nismo hostel niti hotel. Mi smo planinska kuća u nacionalnom parku Triglav od 1901. godine, i ovdje ćete pronaći naše razlike i dobre prakse. Osjećajte se slobodno pročitati i saznati više o jednoj od najstarijih i najpopularnijih slovenskih tradicionalnih planinarskih kuća.

Zanimljiva činjenica: Na ulazu se nalazi planinska knjiga. Uobičajeno je da svaki posjetitelj potpiše i upiše smjer odakle dolaze i kamo idu u planinarsku knjigu. Ta stara navika također potječe od traženja nestalih osoba u slučaju da se izgubite ili ozlijedite negdje na putu ili u planinama.

Zanimljiva činjenica: Planinarske kuće koje su upisane u registar planinarskih kuća kod Planinarskog saveza Slovenije su obvezne pružiti posjetiteljima boravak u kući, smještaj, hranu i piće te pomoć u slučaju planinarskih nesreća.

Planinarsko društvo Slovenije preporučuje kućni red, pravila ponašanja i cijene noćenja. Kao najmodavci planinskih kuća, mi moramo ih se pridržavati. Imamo čak nekoliko više preporučenih pravila od preostalih 169 planinskih koča u Sloveniji jer se nalazimo u Triglavskom narodnom parku.

Kod preuzimanja (digitalnog) ključa, potrebno je uplatiti polog od 10 €. Ako ne vratite ključ, plaćate ga s ovim pologom.

U slučaju da ima puno gostiju u blagovaonici i na stolovima koji su već posluženi, potrebno je što prije osloboditi prostor za one koji čekaju.

Planinska kuća je obično uvijek otvorena, čak i noću. Ako su vrata zaključana, možete zazvoniti na zvono. Službeno radno vrijeme zimi je od 08:00 do 20:00, a ljeti od 07:00 do 22:00. Radno vrijeme može biti promijenjeno uz dogovor s osobljem planinske kuće.

LJETO Doručak je od 07:00 do 09:00. Zadnja narudžba u kuhinji je u 21:00. Bar zatvara u 22:00.

ZIMA Doručak od 08:00 do 10:00. Naručivanje hrane u kuhinji je moguće do 20:00. Bar zatvara u 21:00.

Oni koji ne poštuju pravila planinske kuće moraju napustiti objekt.

Ljubazno vas molimo da u planinskoj kući i u okolici ne stvarate buku od 22:00 do 06:00.

Kreveti u planinskoj kući se iznajmljuju po redoslijedu registracije rezervacije. Rezervacija vrijedi do 19:30 sati. Posjetitelji koji su ozlijeđeni ili oslabljeni te spašavatelji u planini na akciji imaju prioritet za noćenje.

Prijava u sobe je moguća nakon 12:00, a najkasnije do 19:30. Odjava je do 10:00 sati. Kasni odjava se može naplatiti 10 € po satu ili se može odbiti.

Zanimljiva činjenica: zbog starosti kuće, loše električne instalacije i drvene konstrukcije kuće, postoji značajan rizik od požara ako se veći električni potrošači povežu na električnu instalaciju na nekontroliran način. Sve veze štednjaka, sušila za kosu i slično su zabranjene. Ako imate dodatnih pitanja, obratite se osoblju u planinarskom domu.

Pušenje je dopušteno u predvorju ili izvan planinarske kuće. Pušenje nije dopušteno u sobama.

U sobama su dostupni samo uski električni utičnice. Debele utičnice su zaključane, a njihova upotreba je dopuštena samo u blagovaonici.

Molimo vas da obavijestite osoblje planinarske kuće ako želite dodatnu deku ili jastuk.

Grijalice u planinskoj kući su zaključane. Molimo vas obavijestite osoblje planinarske kuće ako vam je prevruće ili prehladno.

Svi posjetitelji moraju se pristojno ponašati u planinskoj kući i njezinoj okolici kako ne bi smetali drugima. Ne smiju stvarati buku i ostavljati smeće i druge otpatke iza sebe. Svi moraju sami ponijeti svoj otpad u dolinu.

Zanimljiva činjenica: Planinarsko društvo Slovenije preporučuje da svaki planinar odnese smeće u dolinu. Zato nećete naći kantu za smeće u sobi.

Svi gosti moraju se presvući u papuče između katova. Hodanje u cipelama u spavaćem području planinske kuće može biti kažnjivo sa 150 eura.

Bakice u toaletima su samo za papir. Molimo vas da predate smeće osoblju planinarske kuće ako želite izbjeći odvoženje smeća sa sobom u dolinu.

Zanimljiva činjenica: Slovensko planinsko društvo preporučuje naplatu tuširanja u iznosu od 3,50-4,00 €.

Toaleti na prvom katu su dostupni gostima koji spavaju u planinskom skloništu. U slučaju gužve, dodatne kupaonice u podrumu također su dostupne. Za kod za vrata pitajte osoblje planinarskog doma.

Ako primijetite da vam je ponestalo toaletnog papira ili da vidite prljavštinu u toaletima ili tuševima, ljubazno molimo da obavijestite osoblje planinarske kuće. Mi čistimo planinsku kuću nekoliko puta dnevno, ali ne koristimo uvijek sanitarije pa nam je važno da nas obavijestite kada primijetite prljavštinu.

S obzirom na nedostatak vode u nacionalnom parku, moramo štedjeti vodu u svakom koraku. Molimo vas da mudro koristite žetone za tuširanje i zaustavite vodu između pranja kose i sapuna. U slučaju gužve, dodatni tuševi u podrumu su također dostupni. Za kod za vrata pitajte osoblje planinarskog doma. Ručnici se mogu osigurati uz dodatnu naknadu ako su vam potrebni.

Vaše mišljenje nam puno znači. Stoga vas iskreno molimo da svoje mišljenje izrazite izravno osoblju planinske kuće dok ste kod nas, a ne samo kasnije komentirajući na portalima za rezervacije. Ovo je jedini način na koji možemo poboljšati i učiniti vaše putno iskustvo još boljim.

Oznake:
Je li ovaj članak bio koristan?
Ne sviđa mi se 0

Nastavite čitati

Prethodna: Depozit za ključeve