Hanzova pot na Prisojniku

Hanzova pot on Prisojnik

Hanzova pot na Prisojniku

Hanzova pot na Prisojniku potpuno je obnovljena, ali u nju se smiju upustiti samo iskusni pojedinci.

Staza je duga i zahtjevna jer se proteže na 1350 metara nadmorske visine, ali pruža jedan od najljepših vidika.

Nakon što je prošle godine proglašena najboljom planinarskom stazom kojoj je bila potrebna obnova, jedna od najsjajnijih planinarskih staza od Erjavčeve koče do Prisojnika obnovljena je nakon gotovo godinu dana radova. Vlasti upozoravaju da se na njega smiju odvažiti samo iskusni planinari.

Jedna od najdužih i najzahtjevnijih slovenskih planinarskih staza, Hanzova pot, koja vodi od Koče na Gozdu do Prisojnika ili Prisanka, zaživjela je u novom obliku. No, iako je staza nakon obnove sigurnija, na nju bi se trebali odvažiti samo iskusni planinari i planinarke, naglašava Jurij Videc, održavatelj staza iz Planinarskog saveza Slovenije i voditelj tima od šest održavatelja staza odgovornih za renoviranje.

“Hanzova pot na Prisojniku jedna je od najdužih i najzahtjevnijih staza u Julijskim Alpama. Za sigurno prelaženje potrebno je biti u dobroj fizičkoj kondiciji i osigurati odgovarajuću sigurnosnu opremu. Najbolje ju je posjetiti ljeti kada su dani duže, jer će čak i iskusnim planinarima i planinarima trebati znatno više od osam sati hoda, s obzirom na povratak. Unatoč zahtjevnosti, s brojnim iznimnim vidikovcima, to je jedna od najljepših slovenskih planinarskih staza”, rekao je.

Veći dio prošlogodišnje obnove planinarske staze odvijao se u jesen. Najprije su članovi Planinarskog kluba Kranjska Gora i Gorske službe spašavanja Kranjska Gora obavili pripremne radove tijekom kojih su očistili stazu i uklonili dvije veće stijene. Posao je potom preuzeo tim održavatelja staza iz Planinarskog saveza Slovenije. Prošle godine zbog vremenskih neprilika nisu mogli obnoviti dionicu na vrhu Prisojnika, koja je obnovljena u kolovozu ove godine. Obnova se cijelo vrijeme odvijala na zahtjevnom i eksponiranom terenu te je potreban oprez na svakom koraku, ističu u priopćenju Zavarovalnice Triglav koja je financirala obnovu.

Hanzova pot izpred Erjvčeve koče. foto Grega Eržen

“Budući da smo okupili uigran tim, svatko je znao svoje zadatke: dio tima je bio zadužen za prijevoz materijala i alata, dva su radila na završnim radovima, a dva su vodila montažu. Najprije smo radili dionicu iznad spoja za Kopiščarjevu pot pod Turnom, potom smo prešli u vododerinu gdje smo okomito pomaknuli stazu prije snježišta.Slijedila je sanacija donjeg dijela iznad oznake za Hanzovu stenu, gdje smo također zamijenili originalne klinove i datiranje čelične sajle. davne 1926. godine. Sve je to završeno prošle godine, ove godine smo završili s radovima na uređenju dionice na vrhu Prisojnika”, opisao je Jurij Videc tijek obnove.

Na stazi koja je u prošlogodišnjem izboru za najbolju planinarsku stazu dobila najviše glasova planinara, održavatelji staza zamijenili su 90 metara sajle, 25 klinova za uže i 2 klina za stepenice. Dodatno su ugradili 10 novih dvostepenih klinova i 14 klinova ljestava.

Kako smo spomenuli, Hanzova pot, na kojoj planinari moraju savladati visinsku razliku od 1350 metara, obnovljena je u okviru izbora “Naj planinska staza” u suradnji Planinarskog saveza Slovenije i Zavarovalnice Triglav (Triglav osiguranje). Planinarski savez odabire staze koje je potrebno obnoviti, a potom planinari i planinari glasaju za onu koju smatraju najljepšom ili kojoj je najpotrebnija obnova.

Ove godine najviše glasova dobila je staza koja se proteže između vrhova Brana i Planjava. Uz potporu Zavarovalnice Triglav, za njegovu obnovu bit će zaduženo sedam održavatelja staza iz Planinarskog kluba Kamnik, uključujući i članove tehničkog tima održavatelja staza Planinske zveze Slovenije. Na ovoj vrlo popularnoj i dobro posjećenoj planinarskoj stazi, prema trenutnim uvjetima, tijekom iduće godine očekuje se osvježenje markacija duž cijele staze i zamjena sigurnosnih naprava na eksponiranim dionicama, priopćili su iz osiguravajuće kuće.

U nastavku možete vidjeti fotografije obnove. Foto: Grega Eržen.

Izvor: https://www.rtvslo.si/zabava-in-slog/ture-avanture/planinski-izlet/hanzova-pot-na-prisojnik-dokoncno-obnovljena-a-nanjo-naj-se-podajo-le- izkuseni/679641