Jezero Jasna

Lake Jasna in Kranjska Gora

Jezero Jasna

Jezero Jasna

Jezero Jasna naziv je za dva međusobno povezana umjetna jezera koja se nalaze u blizini Kranjske Gore uz cestu prema prijevoju Vršič .

O jezeru

Jezero Jasna je slikovito alpsko jezero u blizini šarmantnog gradića Kranjske Gore u Sloveniji. Nalazi se usred zadivljujućih Julijskih Alpa i poznat je po svojim kristalno čistim vodama, planinskom krajoliku koji oduzima dah i mogućnostima rekreacije.

Evo nekih ključnih značajki i istaknutih značajki:

Prirodna ljepota: Jezero Jasna poznato je po svojoj prirodnoj ljepoti. Njegove mirne tirkizne vode odražavaju okolne vrhove Julijskih Alpa, čineći netaknutu okolinu jezera popularnim odredištem za fotografe, ljubitelje prirode i entuzijaste na otvorenom.

Rekreacijske aktivnosti: Posjetitelji jezera Jasna mogu uživati ​​u raznim rekreativnim aktivnostima tijekom cijele godine. Tijekom ljeta jezero nudi mogućnosti kupanja, sunčanja na šljunčanim obalama i piknika usred slikovitog krajolika. Osim toga, postoje objekti za veslanje na dasci i kanuu, što posjetiteljima omogućuje istraživanje jezera iz druge perspektive.

Pješačke i planinarske staze: Brojne pješačke i pješačke staze okružuju jezero Jasna za sve razine znanja. Ove staze vijugaju kroz bujne šume, alpske livade i stjenoviti teren, pružajući zapanjujući pogled na jezero i okolne planine. Planinari mogu birati između šetnji uz obalu jezera do zahtjevnijih planinarenja koja vode do panoramskih vidikovaca.

Zimska čudesna zemlja: Jezero Jasna zimi se pretvara u zimsku zemlju čuda, prekrivenu snijegom i okruženu snježnim vrhovima. Područje jezera postaje popularno mjesto za klizanje na ledu i hodanje po snijegu, nudeći posjetiteljima čarobno alpsko iskustvo.

Kulturni značaj: Jezero Jasna kulturno je značajno za lokalnu zajednicu i često se koristi kao mjesto održavanja raznih događanja i svečanosti. Osim toga, jezero je dom kultnog kipa Zlatoroga, mitskog bića iz slovenskog folklora.

Pristupačnost: Jezero Jasna lako je dostupno iz središta Kranjske Gore, automobilom ili pješice. Postoji dovoljno parkinga u blizini jezera i sadržaja kao što su kafići, restorani i toaleti za udobnost posjetitelja.

Sve u svemu, jezero Jasna u Kranjskoj Gori je dragulj prirodne ljepote i rekreacije na otvorenom, a posjetiteljima nudi miran bijeg usred spektakularnih krajolika Julijskih Alpa. Bilo da tražite avanturu ili želite uroniti u raskoš prirode, jezero Jasna je destinacija koju morate posjetiti u Sloveniji.

Povijest o jezeru Jasna, Kranjska Gora

Jezeri su uređena za potrebe turizma na ušću Male i Velike Pišnice.. Jedna još manja prirodna klisura nalazi se na raskrižju, a nešto skrivena je hidroelektrana Kranjska Gora.

Oko Jasne postoje šetnice, a ovdje počinje šumska staza dolinom Male Pišnice, napuštena nakon potresa 1980. godine. Uz jezero, osim apartmana, nalazi se igralište i brončani kip sv. Kozorog na naravni skali, ustvarjen med letoma 1986 in 1988 s strani kiparja Stojana Batiča.

Lake Jasna in Kranjska Gora
Lake Jasna in Kranjska Gora

Jezero Jasna, Kranjska Gora

Smještaj u planinarskom domu

Izleti i planinarenja na karti

Izleti i planinarenja na karti

Slovenia (hr) Placeholder
Slovenia (hr)

Vaše sljedeće odredište u Sloveniji?

Erjavceva mountain hut at Vrsic pass in summer

Erjavčeva planinarska kuća radi cijelu godinu. Rezervirajte svoj boravak i provedite neko vrijeme u prirodnom raju Nacionalnog parka Triglav (UNESCO) u blizini Kranjske Gore na planinskom prijevoju Vršič u srcu Nacionalnog parka Triglav.

Rezervirajte svoj boravak
Send this to a friend