Dobrodošli u PROŠLOST

Erjavčeve planinarske kuće na prijevoju Vršič

NA 1525 METARA OD 1901

KONTAKTIRAJTE NAS

Popratni tekst

Smještena usred slikovitih vidika slovenskih Julijskih Alpa, nalazi se Erjavčeva koča , planinska koliba prožeta poviješću i okružena prirodnom ljepotom koja oduzima dah. Sagrađena 1901. godine na kultnom prijevoju Vršič , Erjavčeva koča stajala je kao simbol utočišta i druženja za generacije planinara, izletnika i zaljubljenika u prirodu.

Kao privilegirani i ponosni skrbnici ove povijesne znamenitosti , posvećujemo se očuvanju njezine ostavštine i slavljenju njezine bogate baštine. Jedan od naših poduhvata je pažljivo prikupljanje starih fotografija i razglednica Erjavčeve koče, nastojeći satkati tapiseriju njezine legendarne prošlosti. Svaka je slika prozor u prošla razdoblja, bilježeći trenutke trijumfa, druženja i trajnog istraživačkog duha.

Prepoznajemo ogromnu vrijednost ovih artefakata, ne samo kao relikvija prošlosti, već i kao čuvara sjećanja i narativa koji su oblikovali Erjavčevu koču u ono što je danas. U nastojanju da počastimo ovu ostavštinu, pozivamo sve koji eventualno posjeduju stare slike, fotografije ili bilo koji drugi materijal vezan uz Erjavčevu koču.

Bilo da su skrivena u zaboravljenim albumima ili sačuvana u obiteljskim arhivama, ova blaga imaju nemjerljiv značaj. Željni smo nabaviti, iznajmiti, prenijeti u trajno vlasništvo ili reproducirati takve materijale za naš osobni arhiv, osiguravajući da ostavština Erjavčeve koče nastavi napredovati i inspirirati buduće generacije.

Svaka slika i fotografija koja nam je povjerena naći će svoje zasluženo mjesto unutar zidina Erjavčeve koče, svjedočeći o postojanoj vezi između čovječanstva i veličanstvene ljepote Julijskih Alpa. Cilj ovih vizualnih narativa je poticanje dubljeg razumijevanja povijesti, kulture i prirodnih čuda koja definiraju ovo cijenjeno planinsko utočište.

Kao čuvari Erjavčeve koče, obvezujemo se poštovati i čuvati priče ugrađene u njezine zidove, osiguravajući da njezina ostavština opstane za buduće generacije. Pridružite nam se u slavljenju bezvremenske ljepote i bezgraničnog avanturističkog duha koji definira Erjavčevu koču, utočište smješteno usred raskoši slovenskih Alpa .

POMOZITE NAM VRATI SE U VRIJEME

U želji da stvorimo ” arhivu unatrag ” starih fotografija, pozivamo sve koji bi ih mogli posjedovati da nam ih prodaju ili posude kako bismo ih mogli kopirati. Fotografije i arhiva slika bit će trajno izložene u Erjavčevoj planinarskoj kući.

Molimo sve one koji nam mogu pomoći da nam se jave .

Izvorno izgrađena kao sklonište za planinare koji istražuju Julijske Alpe, Erjavčeva planinarska kuća je tijekom svog postojanja doživjela brojne promjene. Od preživljenja u Prvom i Drugom svjetskom ratu do raznih obnova i proširenja, dom danas stoji kao simbol otpornosti i tradicije.

Tijekom godina Erjavčeva je planinarska kuća svjedočila nebrojenim dogodovštinama, pričama i trenucima zabilježenim fotografijama . Kako bi se očuvala njegova bogata baština, radi se na prikupljanju i arhiviranju starih fotografija doma i okolice. Ove fotografije služe kao prozori u prošlost, nudeći uvid u živote i iskustva onih koji su prošli njegovim stazama i potražili utočište unutar njegovih zidina.

Zajedničkim naporima entuzijasta i podupiratelja, arhiva starih fotografija u Domu Erjavec ima za cilj slaviti nasljeđe i duh ove znamenite znamenitosti, osiguravajući da njezina povijest nastavi nadahnjivati ​​i osvajati buduće generacije.

NATRAG U VREMENU

Razglednica Erjavčevog doma 1966.

Razglednica Erjavčevog doma iz 1966. Razglednica s prijelazom Vršič i Erjavčevom kočom dočarala bi prizor... ☘

Zimska čudesna zemlja u visokim planinama

Marjan Pfeifer st., Erjavčeva koča i u pozadini zasnježena Martuljkova skupina, Vršič, 11. siječnja 1948.

Erjavčeva planinarska kuća 1955

Erjavčeva planinarska kuća 1955. razglednica. I tada je bila skrivena iza poznatih ariša, ali manja... ☘

Erjavčeva koča razglednica 1930

Razglednica iz 1930. s prikazom prijevoja Vršič i Erjavčeve koče dočarala bi prizor rustikalnog šarma... ☘

Kako su planinske kolibe postale slovenske

Kako su njemačke planinske kolibe postale slovenske i kako su im promijenjena imena.

Razglednica Erjavčev planinski dom (bez datuma)

Razglednica Erjavčev planinski dom (bez datuma) s prikazom prijevoja Vršič i Erjavčeve koče dočarala bi... ☘

Razglednica Erjavčev planinski dom – Škrlatica 1923

Razglednica Erjavčev planinski dom - Škrlatica 1923 s prikazom prijevoja Vršič i Erjavčeve koče dočarala... ☘

BW razglednica Erjavčev planinski dom (1928.)

BW razglednica Erjavčev planinski dom (1928.) s prikazom prijevoja Vršič i Erjavčeve koče dočarala bi... ☘