Prvu kolibu sagradio je i otvorio 1901. godine Kranjski odsjek Njemačko-austrijskog planinarskog društva. Poslije prvog svjetskog rata preuzima ga
Slovensko planinsko društvo koje ju je popravilo i proširilo te je otvorena 30. srpnja 1922. godine.

Dom se nalazi među arišima na brežuljku neposredno ispod samog prijevoja Vršič. Centralno grijanje i keramička zidana peć u blagovaonici osiguravaju ugodan smještaj. Struja, udobni sanitarni čvorovi i tuševi u kupaonici osigurani su tijekom cijele godine, što planinarima i grupama omogućuje ugodan boravak. Erjavčev dom je i dobra informativna točka o stanju snijega zimi. Posebna atrakcija, stjenovita strana “Ajdovske deklice” u sjevernom zidu Prisanka najbolje se vidi s mjesta na kojem se nalazi Erjavčev dom.

Pristup

automobilom od Kranjske Gore do prijevoja Vršič (10km), pješice cestom i prečacima (3h)
automobilom iz doline Trente (10km), pješice cestom i prečacima (3h)
tijekom ljetne sezone može se koristiti autobus s obje strane. Autobusna stanica udaljena je 2 min od doma.

Erjavčeva koča na Vršiču

Imamo sreću što smo od 1901. godine čuvari Erjavčevog doma na prijevoju Vršič u prirodnim ljepotama netaknute prirode Nacionalnog parka Triglav. Danas je kuća namijenjena kontroliranom turizmu, sportskim aktivnostima, te ljubiteljima prirode i prirodnih ljepota.

Posjetitelji doma mogu uživati u neopisivoj ljepoti jedinstvene lokacije, lakoj udobnosti u jednoj od 10 različitih soba ili uživati u iskustvu boravka u zajedničkim spavaćim sobama. Posebno cijenimo tuširanje vodom iz našeg potoka u neposrednoj blizini, s njom postupamo oprezno i štedljivo, a ipak je rado pijemo.

Naši vodiči pripremili su višednevne izlete za najzagriženije putnike. Željeli bi se potpuno prepustiti i doživjeti odmor u njegovom najvećem sjaju te se kući vratiti s nezaboravnim uspomenama. Avanturistički paketi uključuju različite izlete na lokacije poznate samo lokalnom stanovništvu, a također su, ne manje važno, brojčano ograničeni i kontrolirani.

U našoj kuhinji isprepliću se tradicionalna i domaća jela, kojima dodajemo dašak svježine i modernog štiha. No, pažljivo biramo i hranu za vegetarijance i vegane. Uz naš domaći pesto i jedinstvenu tortu Erjavčeva koča, pomno birani jelovnik prilagođavamo sezonskom izboru namirnica.
Naime, kuhamo hranu koju također svakodnevno jedemo, a dodamo i čašu domaćeg vina koje je ekipa kolibe također sama odabrala za sebe tijekom putovanja po Sloveniji od nekoliko izvrsnih lokalnih ponuđača.

To je naš način života koji svaki gost može upoznati i okusiti. Neobična nam je privilegija živjeti u Nacionalnom parku Triglav u zagrljaju prirode i upoznati ljude iz cijeloga svijeta koji nas jednom posjete i uvijek se vraćaju.

Više ste nego dobrodošli u naše društvo!

Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass reservation

_______
Po kome je planinski dom dobio ime

Fran Erjavec

Ime je dobio po prirodoslovcu i književniku Franu Erjavcu (1834.-1887.).

Ni vse zlato kar se sveti - Fran Erjavec
Fran Erjavec
About Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass

_______
Nedavna povijest

Od kolibe do popularnog izletišta

Nakon drugog svjetskog rata dom su preuzeli jesenički planinari, koji su ga obnovili i otvorili 15. rujna 1946. godine. Godine 1949 uveli smo struju iz Kranjske Gore, a 1951 i telefon. Srušili smo staru dotrajalu drvenu kolibu i zamijenili je novom, modernijom ispostavom. Svečano je otvoren 1. kolovoza 1993. godine.

Dnevni boravak i restoran u Erjavčevom domu

Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass