Prvu kolibu sagradio je i otvorio 1901. godine Kranjski odsjek Njemačko-austrijskog planinarskog društva. Poslije prvog svjetskog rata preuzima ga
Slovensko planinsko društvo popravilo ju je i proširilo te otvorilo 30. srpnja 1922. godine.

Koča se nalazi među jarcima na malom brdu ispod planinskog prijevoja Vršič. Centralno grijanje i keramička peć u blagovaonici osiguravaju ugodan smještaj. Struja, udobni sanitarni čvorovi i tuševi u kupaonici osigurani su tijekom cijele godine, što planinarima i grupama omogućuje ugodan boravak. Planinarska kuća je također dobra točka za provjeru uvjeta snijega u zimskom periodu. Jedna jedinstvena atrakcija, stjenoviti zid “Ajdovske deklice” na sjevernoj stijeni Prisanka, najbolje se vidi sa mjesta gdje se nalazi planinska kuća.

O pristupu Erjavčevom domu

automobilom od Kranjske Gore do prijevoja Vršič (10km), pješice cestom i prečacima (3h)
automobilom iz doline Trente (10km), pješice cestom i prečacima (3h)
tijekom ljetne sezone može se koristiti autobus s obje strane. Jedna autobusna stanica nalazi se 2 minute hoda od planinarske kuće.

Erjavčeva planinarska kuća na Vršiču

Imamo sreću što smo od 1901. godine čuvari Erjavčevog doma na prijevoju Vršič u prirodnim ljepotama netaknute prirode Nacionalnog parka Triglav. Danas je kuća namijenjena kontroliranom turizmu, sportskim aktivnostima, te ljubiteljima prirode i prirodnih ljepota.

Posjetitelji planinarskog doma mogu uživati ​​u neopisivoj ljepoti jedinstvene lokacije, ugodnom smještaju u jednoj od 11 različitih soba ili iskustvu boravka u zajedničkim spavaonicama. Posebno cijenimo tuširanje vodom iz našeg potoka u neposrednoj blizini, s njom postupamo oprezno i štedljivo, a ipak je rado pijemo.

Naši vodiči pripremili su višednevne izlete za najzagriženije putnike. Žele se potpuno prepustiti, doživjeti praznik u svojoj najvećoj slavi i vratiti se kući s nezaboravnim uspomenama. Avanturistički paketi uključuju različite izlete na lokacije poznate samo lokalnom stanovništvu, a također su, ne manje važno, brojčano ograničeni i kontrolirani.

U našoj kuhinji isprepliću se tradicionalna i domaća jela, kojima dodajemo dašak svježine i modernog štiha. No, pažljivo biramo i hranu za vegetarijance i vegane. Uz naš domaći pesto i jedinstvenu tortu Erjavčeva koča, pomno birani jelovnik prilagođavamo sezonskom izboru namirnica.
Naime, pripremamo hranu, jedemo svakodnevno i dodamo čašu kućnog vina koje je tim planinarske kuće također odabrao tijekom svojeg putovanja po Sloveniji od nekoliko izvrsnih lokalnih dobavljača.

To je naš način života; svaki gost ga može upoznati i kušati. Neobična nam je privilegija živjeti u Nacionalnom parku Triglav u zagrljaju prirode i upoznati ljude iz cijeloga svijeta koji nas jednom posjete i uvijek se vraćaju.

Više ste nego dobrodošli u naše društvo!

Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass reservation

_______
Po kome je planinski dom dobio ime

Fran Erjavec
Nazvana je po prirodoslovcu i piscu Franu Erjavcu (1834.-1887.).

Ni vse zlato kar se sveti - Fran Erjavec
Fran Erjavec
About Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass

_______
O nedavnoj povijesti

Od kolibe do popularnog izletišta

Nakon Drugog svjetskog rata, planinari iz Jesenica preuzeli su planinarsku kuću, obnovili je i otvorili 15. rujna 1946. godine. Godine 1949 uveli smo struju iz Kranjske Gore, a 1951 i telefon. Rušili smo staru, oronulu drvenu planinsku kuću i zamijenili je novom, modernijom izletištu. Svečano je otvoren 1. kolovoza 1993. godine.

Dnevni boravak i restoran u Erjavčevom domu

Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass