Planica

Planica is a small village located in northwestern Slovenia, famous for its ski jumping hills and as the cradle of ski jumping.

Planica

Planica je malo selo smješteno u sjeverozapadnoj Sloveniji, poznato po svojim skijaškim skokovima i kao kolijevka skijaških skokova.

Prvi skakački toranj u Planici izgrađen je 1934. godine, a od tada se taj sport pretvorio u neizostavan dio identiteta sela. U Planici je postavljen mnogo rekorda u skijaškim skokovima i smatra se jednom od najvažnijih lokacija za skijaško skakanje na svijetu.

Skakaonica u Planici jedna je od najvećih i najmodernijih skakaonica na svijetu. To simbolizira slovenski sport i mjesto gdje su tijekom godina postavljeni mnogi rekordi u skijaškim skokovima. Brdo je prvič zgrajeno leta 1934 in od takrat je doživelo več prenov in razširitev, vključno z gradnjo nove skakalnice leta 2015, ki je zdaj največja skakalnica na svetu.

Baklja ima jedinstven profil, s strmim startom, dugim ravnom sekcijom i strmim slijetanjem. It is designed to allow jumpers to achieve great distances, and many ski jumping records have been set here, including the first jump over 100 meters in 1936 and the current world record of 253.5 meters set by Stefan Kraft of Austria in 2017.

Također je poznat po svojim godišnjim natjecanjima u skijaškim skokovima, uključujući Svjetski kup u skijaškim skokovima i Svjetsko prvenstvo u skijaškom letu, koji privlače tisuće gledatelja diljem svijeta. Atmosfera tijekom ovih događaja je električna i obavezno je odredište za sve koji vole zimske sportove i uzbuđenje skokova u skijaškom trčanju.

Činjenica: Udaljenost od Erjavčeve koče do Planice iznosi otprilike 19 kilometara, što je vožnjom od oko 30 minuta.
Planica - Ski jump