Predilsko jezero

Lago di Predil in winter

Predilsko jezero

Predilsko jezero (Lago del Predil)

Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 969 metara u visokoj dolini Julijskih Alpa sjeverno od Sella Nevea.. Sa površinom od oko 1 km2, je drugo najveće prirodno jezero regije Friuli-Venezia Giulia, nakon Lago di Cavazzo. Na istoku, cesta preko Prevala vodi do slovenske granice.

Zbog svog slikovitog okruženja ispod kaninskog masiva, jezero je popularno turističko odredište za planinare i jednodnevne izletnike .

Predilsko jezero (Lago del Predil)

Jezero Predil, poznato kao Lago del Predil na talijanskom, zadivljujuće je alpsko jezero smješteno u sjeveroistočnom dijelu Italije, blizu granice sa Slovenijom i Austrijom. Evo nekoliko ključnih značajki i informacija o jezeru Predil:

Mjesto: Predil se nalazi u Julijskim Alpama, u regiji Furlanija-Julijska krajina u Italiji. Leži otprilike 969 metara (3179 stopa) iznad razine mora, okružen visokim vrhovima i bujnim alpskim krajolikom.

Scenic Beauty: Netaknute vode jezera poznate su po svojoj smaragdnozelenoj nijansi u kojoj se odražavaju okolne planine i šume. Slikoviti krajolik koji okružuje jezero Predil čini ga popularnim odredištem za ljubitelje prirode, fotografe i entuzijaste na otvorenom.

Rekreacijske aktivnosti: Posjetitelji Predila mogu uživati ​​u raznim rekreativnim aktivnostima tijekom cijele godine. Ljeti jezero nudi mogućnosti kupanja, ribolova i piknika uz svoje obale. Pješačke staze vijugaju kroz planine, pružajući prekrasan pogled na jezero i obližnje vrhove.

Povijesni značaj: Jezero Predil ima povijesni značaj, još iz davnih vremena. Područje je naseljeno stoljećima, a tu su i dalje prisutni ostaci prošlih civilizacija. Osim toga, obližnji prijevoj Predil imao je stratešku ulogu kroz povijest kao značajna trgovačka ruta između Italije i srednje Europe.

Pristup: Lokacija je lako dostupna automobilom, s cestom koja vodi izravno do njegove obale iz obližnjeg grada Tarvisio. Jezero je također popularna postaja za putnike koji istražuju slikovite alpske rute u regiji, uključujući one koje povezuju Italiju, Sloveniju i Austriju.

Okolne atrakcije: Područje oko jezera Predil dom je nekoliko drugih atrakcija i zanimljivosti. U blizini posjetitelji mogu istražiti visoravan Mangart, Fusine jezera i šarmantna alpska sela koja su raštrkana krajolikom.

Zimske aktivnosti: U zimskim mjesecima Predilsko jezero i okolne planine postaju igralište za ljubitelje zimskih sportova. Regija nudi mogućnosti za skijanje, snowboarding, hodanje na krpljama i skijaško trčanje, privlačeći posjetitelje izbliza i izdaleka.

Sve u svemu, Predil, sa svojom zadivljujućom prirodnom ljepotom i raznolikim rekreacijskim mogućnostima, je destinacija koju morate posjetiti za svakoga tko istražuje očaravajuće krajolike talijanskih Alpa.

YouTube player

Povijest

Stoljećima je južna granica Carske Kneževine Koruške s Venecijanskim Domini di Terraferma bila u neposrednoj blizini jezera Predil. Nakon gubitka venecijanskog teritorija za vrijeme u Kraljevstvu Italije 1866. godine, Austro-ugarska vojska je od 1885. do 1887. godine izgradila tvrđavu na obali jezera kako bi zaštitila put do Tarvisija.

Tijekom Prvog svjetskog rata, tvrđava je teško oštećena tijekom bitaka na Soči na talijanskom frontu.. Neke su ruševine sačuvane i dostupne javnosti na obali jezera Predil.

Lago di Predil

Predilsko jezero (Lago del Predil)

Smještaj u planinarskom domu

Izleti i planinarenja na karti

Izleti i planinarenja na karti

Slovenia (hr) Placeholder
Slovenia (hr)

Vaše sljedeće odredište u Sloveniji?

Erjavceva mountain hut at Vrsic pass in summer

Erjavčeva planinarska kuća radi cijelu godinu. Rezervirajte svoj boravak i provedite neko vrijeme u prirodnom raju Nacionalnog parka Triglav (UNESCO) u blizini Kranjske Gore na planinskom prijevoju Vršič u srcu Nacionalnog parka Triglav.

Rezervirajte svoj boravak
Send this to a friend