Ruska kapelica na Vršiču

Russian chapel on Vršič pass near Kranjska Gora and near to Erjavčeva's mountain hut

Ruska kapelica na Vršiču

Ruska kapelica na Vršiču

Ta Ruska kapelica na Vršiču (Slovenski: Ruska kapelica na Vršiču) je Ruska pravoslavna kapela smještena na Ruski cesti na sjevernoj strani Prijelaz Vršič u sjeverozapadnoj Sloveniji. Kapela, posvećena Svetom Vladimira, izgrađena je od strane ruskih ratnih zarobljenika angažiranih u prisilnom radu na području tijekom Prvog svjetskog rata.. Služi kao ratni spomenik i simbolična veza između Slovenije i Rusije.

YouTube player

Povijest

Početkom 1915. godine, mali grad Kranjska Gora iznenada je postao strateški važan zbog svoje blizine Isonzo fronti.. Kako bi olakšali pristup iz grada prema fronti, Austro-Ugarske vlasti naredile su izgradnju vojne ceste preko Vršič Passa, 1611 metara visokog prijevoja između dolina Save i Soče, koju su gradili ruski ratni zarobljenici.

Cesta je započela u svibnju 1915. i do kraja godine je bila dovršena. Za osiguranje neprekidne opskrbe materijal do frontlinija, prolaz preko Vršiča morao je biti održavan prohodnim tijekom cijele godine, a ruski zarobljenici su bili prisiljeni čistiti put od velikih snježnih nanosa. 8. ili 12. ožujka 1916. (izvori se razlikuju), lavina je zakopala radni logor za ratne zarobljenike, ubivši otprilike 110 zarobljenika i oko sedam čuvara. Tijekom gradnje bilo je ukupno više od 380 žrtava. Točni broj žrtava nikad nije utvrđen, ni za žrtve lavine ni za one koje su stradale zbog prekovremenog rada i strašnih uvjeta.

Ruski tabor je bil lociran približno na sredini vzpona na Vršič. Do studenog 1916. godine preostali zatočenici sagradili su malu drvenu kapelicu u spomen. Zgrada je tipičnog ruskog dizajna, s dvije male kule sa svake strane broda, i okružena je grobovima zatočenika i piramidalnim memorijalnim spomenikom odmah desno od kapele, s Natpis ćirilicom glasi “Sincima Rusije“.

Mjesto je obnovljeno 2005. godine po cijeni od 90.000 eura, a zatim ponovno 2010. nakon krađe bakrenih krovnih ploča. Put preko Vršiča na cesta kroz Kranjsku Goru, od hotela Erika do vrha, preimenovana je u “Rusku cestu” (Ruska cesta) u lipnju 2006.

Russian chapel on Vršič pass near Kranjska Gora and near to Erjavčeva's mountain hut

Ruska kapelica na Vršiču

Ruska kapelica na Vršiču

Za pješačenje od Erjavčeve koče do Ruske kapelice možete slijediti ove opće upute:

Start kod Erjavčeve koče: Svoje planinarenje započnite od Erjavčeve koče, planinske kolibe u blizini Kranjske Gore u Sloveniji. Pobrinite se da imate sve potrebne zalihe, kao što su voda, hrana, odgovarajuća odjeća i navigacijska oprema.

Provjerite Stazu: Prije polaska na planinarenje poželjno je provjeriti stanje staze i vremensku prognozu. Staze u planinskim područjima mogu biti strme i zahtjevne, stoga je priprema neophodna.

Slijedite oznake staze: Ruta od Erjavčeve koče do Ruske kapelice bit će označena markacijama ili putokazima. Slijedite ove oznake kako biste ostali na ispravnom putu. Možda ćete htjeti dobiti detaljnu kartu područja ili upotrijebiti GPS uređaj za pomoć u navigaciji stazama.

Uspon kroz planine: Pješačenje od Erjavčeve koče do Ruske kapelice vjerojatno će uključivati ​​uspon kroz planine. Budite spremni za uzbrdice i promjenjiv teren. Uzmite si vremena i krenite prema tome.

Uživajte u krajoliku: Dok planinarite, odvojite vrijeme da cijenite zapanjujući krajolik Julijskih Alpa i okolnih krajolika. Možda će biti prilike za fotografiranje ili uživanje u prirodnim ljepotama tog područja.

Dođite do Ruske kapelice: Nastavite pratiti stazu do Ruske kapelice. Ova je kapelica povijesna znamenitost smještena u planinama i popularno je odredište za planinare u regiji.

Povratno putovanje: Nakon posjeta Ruskoj kapelici, možete se vratiti do Erjavčeve koče ili istražiti obližnje staze i atrakcije. Ostavite dovoljno vremena da se vratite prije mraka i vodite računa o svojoj razini energije.

Ne zaboravite poštivati ​​prirodni okoliš i ne ostavljajte tragove svog posjeta. Pješačenje po planinskom terenu zahtijeva pažljivo planiranje i pozornost na sigurnost, stoga uvijek budite spremni na promjenjive uvjete i neočekivane izazove.

Smještaj u planinarskom domu

Izleti i planinarenja na karti

Izleti i planinarenja na karti

Slovenia (hr) Placeholder
Slovenia (hr)

Vaše sljedeće odredište u Sloveniji?

Erjavceva mountain hut at Vrsic pass in summer

Erjavčeva planinarska kuća radi cijelu godinu. Rezervirajte svoj boravak i provedite neko vrijeme u prirodnom raju Nacionalnog parka Triglav (UNESCO) u blizini Kranjske Gore na planinskom prijevoju Vršič u srcu Nacionalnog parka Triglav.

Rezervirajte svoj boravak