Šitna Glava

Šitna Glava, Vršič, Kranjska Gora

Šitna Glava

Šitna Glava (2087M)

Šitna Glava je manje poznata planina u blizini popularne Male Mojstrovke . S njenog travnatog vrha pruža se prekrasan pogled na Malu Mojstrovku, Slemenovu Špicu , Ponce, greben Robičje i vrhove iznad doline Krnice, gdje se ističu Špik, Škrlatica i Prisank .

YouTube player

O pohodu na Šitnu Glavu

Sa parkirališta na Vršiču markiranom stazom krećemo prema Mojstrovki i Slemenu. Ubrzo nakon kraćeg uspona dolazimo do velike stijene s planinskim oznakama. Lijevo za Mojstrovku, desno za Mojstrovku Hanzovom stazom. Idemo lijevo. U početku hodamo kroz rijetku borovu šumu i dolazimo do siparišta ispod Mojstrovke. Kad se približimo zidu ispod Mojstrovke, uočavamo neoznačeno račvanje. Odatle nastavljamo oštro desno. Odatle je staza nemarkirana. Uzak, ponegdje slabo vidljiv put vodi nas kroz dolinu između Mojstrovke i Šitne Glave. Zatim stižemo do stjenovitijeg područja i ubrzo nakon toga do prekrasno slikovitog travnatog vrha.

Pješačenje do Šitne Glave je relativno lagano i ne zahtijeva veći napor. Stoga je pogodan za samostalne šetnje, čak i za malu djecu, te za roditelje s nosiljkama ili ruksacima za nošenje djece. Mnoga će djeca na Šitnoj Glavi moći osvojiti svoj prvi dvotisućnjak.

YouTube player
Šitna Glava, Vršič, Kranjska Gora

Pješačenje od prijelaza Vršič do Šitne Glave ljubiteljima prirode nudi zadivljujuću avanturu kroz surovu ljepotu slovenskih Julijskih Alpa. Šitna Glava, koja se nalazi na nadmorskoj visini od 2.087 metara, istaknuti je vrh u regiji, s prekrasnim panoramskim pogledom i osvježavajućim iskustvom planinarenja. Evo iscrpnog vodiča za planinarenje:

Položaj i pregled Šitne Glave:

Šitna Glava smještena je u Julijskim Alpama u blizini slikovitog grada Kranjske Gore u Sloveniji. Početak staze obično počinje na prijevoju Vršič, poznatom planinskom prijevoju koji povezuje dolinu Save i Soče . S prijevoja planinari kreću na slikovito putovanje prema vrhu Šitne Glave.

Ruta staze:

Pješačenje do Šitne Glave počinje s parkirališta na prijevoju Vršič, gdje planinare dočekuju dobro označene staze koje vijugaju alpskim livadama i kamenjarima. Put nudi zadivljujuće poglede na okolne vrhove i doline, pružajući brojne mogućnosti da cijenite prirodnu raskoš ovog područja.

Dok se planinari uspinju stazom, nailaze na raznolike krajolike, uključujući guste šume, stjenovite padine i planinske pašnjake. Staza ima umjerene uspone i spustove, što je čini pogodnom za planinare različitih razina sposobnosti. Ipak, treba biti oprezan, osobito na neravnim terenima i kamenitim dionicama.

Okolina:

Jedan od vrhunaca pješačenja na Šitnu Glavu je prekrasna ljepota pejzaža koja se otkriva tijekom cijelog putovanja. Okruženi veličanstvenim Julijskim Alpama, planinari su počašćeni panoramskim vidicima snijegom prekrivenih vrhova, zelenih dolina i netaknutih alpskih jezera.

Krajolik je ukrašen šarenom alpskom florom, uključujući divlje cvijeće i livade, stvarajući slikovitu pozadinu za ljubitelje prirode. Dok sunčeva svjetlost pleše po neravnom terenu, bacajući očaravajuće sjene, planinari su uronjeni u mirno utočište čuda prirode.

Pogled s vrha Šitne Glave:

Dosezanje vrha Šitne Glave je nagrađivani uspjeh, koji planinarima nudi širok pogled na okolni alpski krajolik. S vrha se možete diviti veličanstvenim vrhovima Julijskih Alpa, s prekrasnim vidicima koji se pružaju u svim smjerovima.

Za vedrih dana horizont se proteže u beskraj, otkrivajući prekrasnu panoramu koja osvaja osjetila. Vrh pruža idealno okruženje za opuštanje i razmišljanje, dopuštajući planinarima da uživaju u ljepoti prirodnog svijeta i stvore trajna sjećanja.

Sigurnosna razmatranja:

Iako je planinarenje na Šitnu Glavu avantura za pamćenje, sigurnost bi uvijek trebala biti prioritet. Vremenski uvjeti u planinama mogu se brzo mijenjati, stoga je bitno provjeriti prognoze i biti spreman na promjenjive uvjete.

Planinari bi trebali ponijeti dovoljno vode, grickalice, alate za navigaciju i prikladnu odjeću za planinsko okruženje. Također je poželjno pješačiti s pratiteljem i obavijestiti nekoga o planiranoj ruti i očekivanom vremenu povratka.

Uz oprez i poštovanje planinskog okoliša, planinari mogu krenuti na sigurno i korisno putovanje do Šitne Glave, uroniti u neusporedivu ljepotu Julijskih Alpa i stvoriti drage uspomene usred veličanstvene prirode.

YouTube player

Smještaj u planinarskom domu

Izleti i planinarenja na karti

Izleti i planinarenja na karti

Slovenia (hr) Placeholder
Slovenia (hr)

Vaše sljedeće odredište u Sloveniji?

Erjavceva mountain hut at Vrsic pass in summer

Erjavčeva planinarska kuća radi cijelu godinu. Rezervirajte svoj boravak i provedite neko vrijeme u prirodnom raju Nacionalnog parka Triglav (UNESCO) u blizini Kranjske Gore na planinskom prijevoju Vršič u srcu Nacionalnog parka Triglav.

Rezervirajte svoj boravak
Send this to a friend