Stanje na cestama preko prijevoja Vršič

Road conditions over Vršič Pass

Stanje na cestama preko prijevoja Vršič

Cesta preko prijevoja Vršič

Snijeg na cesti na prijevoju Vršič. Vrijeme je nepredvidivo, a čak i cijela godina ne znači da na prijevoju Vršič nema zimskih uvjeta.

Cesta na nadmorskoj visini od 1.611 metara

Stanje na cestama preko prijevoja Vršič

Vršič je najviši prijevoj u Sloveniji koji je u zimskim uvjetima zatvoren za sav promet. Debeli snježni pokrivač i ove je godine zaustavio promet na poznatoj cesti između Kranjske Gore i Trente. Cesta se penje na nadmorsku visinu od 1611 metara, a izgradili su je ruski zarobljenici tijekom Prvog svjetskog rata . Održavatelji su nedavno očistili cestu od snježnog pokrivača, a o količini napadanog snijega svjedoče visoki snježni nanosi. Zbog zimskih uvjeta i opasnosti od lavina, cesta preko prijevoja Vršič i dalje je zatvorena za promet.

Uvijek možete uživo provjeriti vremenske prilike i web kamere .

Stanje na cestama preko prijevoja Vršič

Road conditions over Vršič Pass
Cesta Vršič - Kranjska Gora
cesta Kranjska Gora - Vršič
Road conditions over Vršič Pass

Stanje na cestama preko prijevoja Vršič

Sve fotografije napravio: Jože Urbas
Izvor: https://siol.net/avtomoto/promet/to-so-razmere-na-najvisjem-cestnem-prelazu-v-sloveniji-foto-464255

Kranjska Gora do Bovca – Bovec do Kranjske Gore

Ruska cesta, poznata i kao Vršiška cesta, povijesna je cesta koja vijuga od Kranjske Gore preko veličanstvenog prijevoja Vršič u slovenskim Julijskim Alpama. Ova slikovita ruta poznata je po svojoj zapanjujućoj prirodnoj ljepoti , bogatoj povijesti i zahtjevnom terenu. Evo kratkog pregleda putovanja Ruskom/Vršiškom cestom:

Okolina:

 1. Planinski krajolik : Ruska/Vršiška cesta prolazi kroz Julijske Alpe, nudeći panoramski pogled na visoke vrhove, bujne šume, alpske livade i kaskadne vodopade.
 2. Prirodne atrakcije : Uz cestu, putnici se mogu diviti prirodnim atrakcijama kao što su slikovito jezero Jasna, netaknute alpske doline i krševit teren isklesan ledenjacima i rijekama.
 3. Flora i fauna : Ruta je dom raznolikoj flori i fauni, uključujući alpsko cvijeće, crnogorične šume i divlje životinje kao što su divokoze, kozorogi i razne vrste ptica.

Povijesni značaj stanja na cestama preko prijevoja Vršič:

 1. Vojna ostavština : Izgradnja Ruske/Vršiške ceste ima povijesni značaj jer su je izvorno kao stratešku vojnu cestu izgradili ruski ratni zarobljenici tijekom Prvog svjetskog rata.
 2. Spomenici i spomenici : duž rute putnici mogu pronaći spomenike i spomen obilježja u znak sjećanja na žrtve ruskih ratnih zarobljenika koji su poginuli tijekom izgradnje ceste.

Rekreacija na otvorenom:

 1. Planinarenje i planinarenje : Ruska/Vršiška cesta omogućuje pristup brojnim pješačkim stazama i planinarskim rutama u Julijskim Alpama, uključujući uspone na legendarne vrhove poput Triglava, najviše planine Slovenije.
 2. Biciklizam : Cesta je popularna ruta za bicikliste koji traže izazovne uspone i uzbudljive spustove usred prekrasnih alpskih krajolika.
 3. Zimski sportovi : Tijekom zimskih mjeseci prijevoj Vršič pretvara se u snijegom prekrivenu zemlju čuda, privlačeći skijaše, daskaše i ljubitelje snijega na svoje netaknute padine i staze.

Kulturno iskustvo:

 1. Lokalna kuhinja : Putnici se mogu zaustaviti u planinskim domovima i planinskim domovima duž Ruske/Vršiške ceste kako bi kušali tradicionalnu slovensku kuhinju, uključujući krepka variva, knedle i lokalne specijalitete.
 2. Kulturni događaji : Tijekom cijele godine regija je domaćin kulturnih događaja, festivala i proslava koje prikazuju slovensku tradiciju, glazbu i umjetnost.

Uvjeti na cesti i sigurnost:

 1. Zahtjevan teren : Ruska/Vršiška cesta ima strme uspone, oštra zavoja i uske prolaze, što zahtijeva opreznu vožnju i pridržavanje prometnih propisa.
 2. Vremenski uvjeti : Vremenski uvjeti u Julijskim Alpama mogu se brzo mijenjati, posebno tijekom zimskih mjeseci, tako da putnici trebaju biti spremni na snijeg, led i maglu.
 3. Opasnost od lavina : Lavine su potencijalna opasnost duž rute, osobito tijekom razdoblja obilnih snježnih oborina i nestabilnih uvjeta snježnog pokrivača.

Zaključno, Ruska/Vršiška cesta nudi nezaboravno putovanje slovenskim Julijskim Alpama, kombinirajući krajolik koji oduzima dah, bogatu povijest, avanturu na otvorenom i kulturna iskustva. Bilo automobilom, biciklom ili pješice, putnici mogu uroniti u ljepotu i raskoš ovog kultnog alpskog krajolika.

Smještaj u planinarskom domu

Izleti i planinarenja na karti

Izleti i planinarenja na karti

Slovenia (hr) Placeholder
Slovenia (hr)

Vaše sljedeće odredište u Sloveniji?

Erjavceva mountain hut at Vrsic pass in summer

Erjavčeva planinarska kuća radi cijelu godinu. Rezervirajte svoj boravak i provedite neko vrijeme u prirodnom raju Nacionalnog parka Triglav (UNESCO) u blizini Kranjske Gore na planinskom prijevoju Vršič u srcu Nacionalnog parka Triglav.

Rezervirajte svoj boravak
Send this to a friend