Tvrđava Kluže

Fortress Kluže

Tvrđava Kluže

Tvrđava Kluže je utvrda u blizini grada Bovca u sjeverozapadnoj Sloveniji .

Prvotna tvrđava sagrađena je 1472. u blizini Bovca na cesti između Cave del Predil i Koruške . Vjerojatno mu je prvotna svrha bila obrana Furlanije od Turaka. U 16. stoljeću Bovec dolazi pod austrijsku vlast zbog ratova između Venecije i Habsburgovaca. Međutim, zasad je ostao kao crkvena zavisnost od Cividalea i Akvileje . Krajem 18. stoljeća bio je u cijelosti pod upravom Austrije i tako je ostao do 1918. godine .

YouTube player

Povijest

Godine 1796. i 1797. vodile su se borbe oko utvrde, dok se Napoleonova vojska probijala kroz klanac Koritnice . Napoleonove snage zauzele su utvrdu 1797. godine postavljanjem topništva na višu kotu (gdje se sada nalazi utvrda Hermann ). Tvrđava je tada uništena. Sadašnju utvrdu su na tom mjestu sagradili Austrijanci krajem 19. stoljeća. U isto vrijeme sagrađena je tvrđava Hermann, koja pokriva višu kotu. Njih dvoje povezuje staza i tunel. Tvrđava Hermann bila je teško oštećena i učinjena neupotrebljivom talijanskim topničkim bombardiranjem 1915. godine.

Godine 1903. dio Bovca stradao je u požaru. Ono što je ostalo da stoji bilo je opustošeno u Prvom svjetskom ratu , kada je talijansko-austrijska fronta ( bitke na Soči ) prešla kroz dolinu dok je bitka presjekla od sjevera prema jugu.

Kluže fortress