Vodiči za odgovoran i siguran posjet prirodi

Hiking in Triglav national park

Odgovoran i siguran posjet

Deset praktičnih vodiča za odgovoran i siguran posjet prirodi u Triglavskom nacionalnom parku

Objave na društvenim mrežama mogu značajno utjecati na prirodu

  • Objave na društvenim mrežama o očuvanju prirode i odgovornom posjetu prirodi ili podrška prirodi podržavaju misiju Triglavskog nacionalnog parka.
  • Fotografirajte i snimajte odgovoran i siguran posjet prirodi.
  • Upitajte u kojim slučajevima trebate dobiti dozvolu za snimanje.

Prije branja, upoznajte se s voćem i gljivama u šumi. Dnevni limit branja je 2 kilograma po osobi. Branje je dopušteno u trećem zaštitnom režimu u Triglavskom nacionalnom parku.

Budite poštovni prema stoci koja se pase na planinskim pašnjacima. Poljoprivrednici naporno rade kako bi očuvali tradicionalno uzgoj stoke na planinskim pašnjacima. Suzezdržite se od hranjenja stoke kao i divljih životinja. Držite razmak od stoke, posebno ako imate psa. Zatvarajte stalno vrata ograde. Koristite označene planinarske staze na planinskim pašnjacima.

Kampiranje je dopušteno na službenim kamp mjestima. Postoji mnogo organiziranih kampova na području Triglavskog nacionalnog parka. Kupanje nije dozvoljeno u planinskim jezerima.

Planirajte jednodnevni ili višednevni izlet u Triglavski nacionalni park i uzimajte u obzir vremenske uvjete, promet, dostupno parkiranje na polaznim točkama, raspoloživo vrijeme i vaše fizičke sposobnosti. Uvijek planiramo različite scenarije u slučaju promjene vremena, gužve u prometu ili nedostatka parkinga. Pratite situaciju u prometu na https://promet.si/en.

Ljetno vrijeme u planinama može biti vrlo nepredvidljivo. Ljetne kiše su češće, čak i tijekom ljetnih dana. Pratite vremensku prognozu za Julijske Alpe.

https://meteo.arso.gov.si/met/en/weather/fproduct/ i redovito provjeravajte radar prikaz oborina https://meteo.arso..ov.si/met/en/.

Parkirajte svoje vozilo na javnom parkiralištu i koristite javni prijevoz. Odaberite Park&Ride za besplatne ili jeftinije parkirališne površine u blizini željezničkih i autobusnih stanica. Službeni parking prostori su povezani s autobusnim linijama u svim općinama Julijskih Alpa.

Karta u ruksaku je jednako važna kao i voda. Izaberite planinarsku stazu uz pomoć planinarske karte i aplikacija Planinarskog saveza Slovenije https://maps.pzs.si ili https://outdooractive.com. Pitajte turističke informacijske centre za trenutne uvjete. Za višednevno planinarenje, rezervirajte smještaj u planinskim skloništima. Zapamtite nositi odgovarajuće planinarske cipele.

Za sigurno planinarenje, ponijeti dovoljno vode, hrane, odjeće i zaštite od zime u vašem ruksaku. Ponesite sav otpad natrag u dolinu, gdje ga stavljamo u smeće.

Izaberite odgovarajuću i sigurnu stazu za planinarenje s psom. Zbog visokih ljetnih temperatura, započnite svoju planinu šetnju rano ujutro i izbjegavajte stjenovite staze – površina se može zagrijati slično kao asfalt. Vodite svog psa na uzici kako biste zaštitili divlje životinje. Nositelj svježe vode za vašeg ljubimca – ne preporučuje se pijenje vode iz ribnjaka i spremnika za vodu za stoku.

Mountains view in Triglav national park