Vodiči za odgovoran i siguran posjet prirodi

Hiking in Triglav national park

Vodiči za odgovoran i siguran posjet prirodi

Odgovoran i siguran posjet

Deset praktičnih vodiča za odgovoran i siguran posjet prirodi Triglavskog nacionalnog parka ( UNESCO )

Objave na društvenim mrežama mogu značajno utjecati na prirodu

  • Objave na društvenim mrežama o očuvanju prirode i odgovornom posjetu ili prirodi podržavaju misiju Nacionalnog parka Triglav.
  • Fotografirajte i snimajte odgovoran i siguran posjet prirodi.
  • Raspitajte se u kojim slučajevima trebate dopuštenje za snimanje.

Prije branja, upoznajte se s voćem i gljivama u šumi. Dnevni limit je 2 kg po osobi. Odabir je dopušten u trećem režimu zaštite u Nacionalnom parku Triglav.

Budite poštovni prema stoci koja se pase na planinskim pašnjacima. Poljoprivrednici naporno rade kako bi očuvali tradicionalno uzgoj stoke na planinskim pašnjacima. Suzezdržite se od hranjenja stoke kao i divljih životinja. Držite razmak od stoke, posebno ako imate psa. Zatvarajte stalno vrata ograde. Koristite označene planinarske staze na planinskim pašnjacima.

Kampiranje je dopušteno na službenim mjestima za kampiranje, a postoji i organizirano kampiranje na području Triglavskog nacionalnog parka. Kupanje nije dozvoljeno u planinskim jezerima.

Planirajte jednodnevni ili višednevni izlet u Triglavski nacionalni park i uzimajte u obzir vremenske uvjete, promet, dostupno parkiranje na polaznim točkama, raspoloživo vrijeme i vaše fizičke sposobnosti. Uvijek planiramo različite scenarije u slučaju promjene vremena, gužve u prometu ili nedostatka parkinga. Pratite situaciju u prometu na https://promet.si/en.

Ljetno vrijeme u planinama može biti vrlo nepredvidljivo. I u ljetnim danima češći su ljetni pljuskovi. Pratite vremensku prognozu za Julijske Alpe.

https://meteo.arso.gov.si/met/en/weather/fproduct/ Redovito provjeravajte radarsku sliku percepcije https://meteo.arso.gov.si/met/en/ .

Parkirajte svoje vozilo na javnom parkiralištu i koristite javni prijevoz. Odaberite Park&Ride za besplatna ili jeftinija parkirališta u blizini željezničkih i autobusnih kolodvora. Službeni parking prostori su povezani s autobusnim linijama u svim općinama Julijskih Alpa.

Karta u ruksaku neophodna je kao voda. Izaberite planinarsku stazu uz pomoć planinarske karte i aplikacija Planinarskog saveza Slovenije https://maps.pzs.si ili https://outdooractive.com. Pitajte turističke informacijske centre za trenutne uvjete. Za višednevno planinarenje, rezervirajte smještaj u planinskim skloništima. Zapamtite nositi odgovarajuće planinarske cipele.

Za sigurno planinarenje, ponijeti dovoljno vode, hrane, odjeće i zaštite od zime u vašem ruksaku. Ponesite sav otpad natrag u dolinu, gdje ga stavljamo u smeće.

Izaberite odgovarajuću i sigurnu stazu za planinarenje s psom. Zbog visokih ljetnih temperatura, započnite svoju planinu šetnju rano ujutro i izbjegavajte stjenovite staze – površina se može zagrijati slično kao asfalt. Vodite svog psa na uzici kako biste zaštitili divlje životinje. Nositelj svježe vode za vašeg ljubimca – ne preporučuje se pijenje vode iz ribnjaka i spremnika za vodu za stoku.

Responsible and safe visit
Mountains view in Triglav national park

Vodiči za odgovoran i siguran posjet prirodi

Smještaj u planinarskom domu

Izleti i planinarenja na karti

Izleti i planinarenja na karti

Slovenia (hr) Placeholder
Slovenia (hr)

Vaše sljedeće odredište u Sloveniji?

Erjavceva mountain hut at Vrsic pass in summer

Erjavčeva planinarska kuća radi cijelu godinu. Rezervirajte svoj boravak i provedite neko vrijeme u prirodnom raju Nacionalnog parka Triglav (UNESCO) u blizini Kranjske Gore na planinskom prijevoju Vršič u srcu Nacionalnog parka Triglav.

Rezervirajte svoj boravak
Send this to a friend