Voshütte – Erjavčev planinarski dom na Vršiču (1905)

Voshütte - Erjavčev planinarski dom na Vršiču (1905)

Voshütte – Erjavčev planinarski dom na Vršiču (1905)

Voshütte - Erjavčev planinarski dom na Vršiču (1905)

Voshütte – Erjavčev planinarski dom na Vršiču (1905)

Ovo je vjerojatno najstarija fotografija koju ćemo pronaći o Voshütteudomu Erjavec (danas Erjavčeva koča ), sagrađenom 1901. godine.
Ova fotografija je iz 1905.

Godine 1931. prijevoj Vršič bio bi udaljen i zahtjevan planinski prijelaz koji je prolazio kroz srce Julijskih Alpa . Prijevojna cesta, izgrađena tijekom Prvog svjetskog rata , bila je izvanredan inženjerski podvig, vijugajući kroz strmi teren i pružajući zadivljujući pogled na okolne planine i doline.

Erjavčeva koča, smještena uz prijevoj, bila bi dobrodošao prizor za umorne putnike na mukotrpnom putu preko planine. Sa svojim kosim krovom i ugodnom unutrašnjošću, rustikalna drvena koliba pružala je utočište, toplinu i hranu putnicima koji su prolazili kroz surov alpski krajolik.

Voshütte - Erjavčev planinarski dom na Vršiču (1905)

Voshütte – Erjavčeva koča na Vršiču (1905.) ( izvor )

Na razglednici bi planinska koliba bila prikazana na pozadini visokih vrhova, s pramenovima oblaka koji lijeno plutaju nebom. Oko kolibe posjetitelji bi vidjeli mrlje šarene alpske flore, uključujući divlje cvijeće i trave, dodajući dašak prirodne ljepote prizoru.

Razglednica bi uhvatila bezvremensku privlačnost prijevoja Vršič i Erjavčeve koče, pozivajući gledatelje da zamisle sebe kako kreću na putovanje kroz netaknutu divljinu Julijskih Alpa. Izazivao bi osjećaj pustolovine, otkrića i mira, prenoseći gledatelje u prošlu eru istraživanja planina i planinske gostoljubivosti.

Povratak u vrijeme na prijevoju Vršič

Natrag u vremenu

Pridružite nam se i otputujte u povijest Erjavčeve koče.

Vratite se u prošlost

Natrag u vremenu

Kao dio naših stalnih napora da dokumentiramo i očuvamo kulturno i povijesno značenje Erjavčeve koče, nestrpljivi smo da proširimo svoju kolekciju autentičnim slikama koje prikazuju bit i šarm ove kultne građevine smještene u Julijskim Alpama.

Ukoliko posjedujete fotografije ili slike koje prikazuju ljepotu i karakter Erjavčeve koče, bili bismo vam iznimno zahvalni i privilegirani da ih podijelite s nama.

Vaši bi doprinosi obogatili naše arhivske materijale i pomogli nam u promicanju svijesti i cijenjenja ove omiljene alpske znamenitosti.

Osim toga, ako ste otvoreni za to, rado ćemo razgovarati o mogućnosti iznajmljivanja ili kupnje materijala od vas, osiguravajući da dobije priznanje i očuvanje koje zaslužuje.

Molimo kontaktirajte nas sa svim pitanjima ili nedoumicama u vezi s ovim zahtjevom. Iskreno cijenimo vašu pomoć u ovom pitanju i unaprijed vam zahvaljujemo na razmatranju našeg prijedloga.

Smještaj u planinarskom domu

Izleti i planinarenja na karti

Izleti i planinarenja na karti

Slovenia (hr) Placeholder
Slovenia (hr)

Vaše sljedeće odredište u Sloveniji?

Erjavceva mountain hut at Vrsic pass in summer

Erjavčeva planinarska kuća radi cijelu godinu. Rezervirajte svoj boravak i provedite neko vrijeme u prirodnom raju Nacionalnog parka Triglav (UNESCO) u blizini Kranjske Gore na planinskom prijevoju Vršič u srcu Nacionalnog parka Triglav.

Rezervirajte svoj boravak
Send this to a friend